Hozzávalók:
- 3 csésze mandulaital (vagy rizsital)
1 csésze cukormentes almaszósz
1 teáskanál tojáspótló
1 csésze agávé szirup (vagy méz)
1 csésze friss áfonya
3 teáskanál sütőpor
1 teáskanál fahéj
3 csésze liszt (gluténmentes keverék)*
1 csésze őrölt lenmag
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A 24 részes a sütőformába muffinpapírokat teszünk. A tojáspótlót, a mandula- vagy rizsitalt, az almaszószt és az agávé szirupot összekeverjük, majd belerakjuk az áfonyát. Ezután a száraz hozzávalókat hozzáadjuk, alaposan összekeverjük. A keverésnél vigyázzunk, hogy ne törjön össze az áfonya. Egy kiskanállal a muffin formákat kitöltjük, majd 200 fokon 10-15 percig sütjük. Mielőtt kivesszük a formákból, hagyjuk hűlni 30 percig. A gluténmentes muffinok kihűlve kevésbé törékenyek, így könnyebb kiszedni a formából anélkül, hogy összeesnének.
(Ha almaszósszal helyettesítjük a zsiradékot, akkor az elkészített ételt hűtőben vagy a mélyhűtőben tároljuk.)
* Használhatjuk a kedvenc gluténmentes lisztkeverékünket. Ha a keverék nem tartalmaz keményítőt, mint a burgonya, tápióka vagy kukorica, adjunk a száraz hozzávalókhoz 1 teáskanál xantángumit, így jobb állaga lesz a muffinoknak.