Nyáron mindig felmerülő téma, hogy hogyan védekezzünk az UV-sugárzás ellen. Most azt szeretnénk megmutatni, hogy a hagyományos, mindenki által ismert módszereken kívül milyen módon tudjuk még jobban felkészíteni szervezetünket a fénnyel szembeni fokozott ellenállásra.
A fénnyel szembeni védekezéssel kapcsolatos kutatások és fejlesztések hosszú idő óta állnak a tudományos vizsgálatok középpontjában. Az évtizedek során bizonyítást nyert, hogy a külsőleg alkalmazható kémiai és fizikai UV-szűrők mellett a belsőleg adható vitaminok, enzimek, növényi hatóanyagok egyaránt fontosak a hatékony fényvédelem megteremtésében.
Így tehát az UV sugárzás elleni védekezés egyik formája lehet számos természetes vegyület bevitele a szervezetbe. Az egyik legfontosabb ilyen vegyület a kollagén.
Mi is a kollagén és milyen szerepet tölt be szervezetünkben?
A kollagén egy fő fehérjerész a kötőszövetes állományon belül. Fontos alkotórésze a porcnak, szalagoknak, ínaknak, csontnak és fogaknak. Keratin vegyülettel együtt a bőrfeszesség és -erősség kialakításáért felel. A kollagén szöveti csökkenése felelős a bőr ráncosodási folyamatának kialakulásáért, valamint több egyéb tényezővel együtt az öregedési folyamatok elindulásáért, amit a fokozott UV-sugárzás csak erősít.
A fiatal arcbőr selymes, lágy és simafelszínű. Az életkor előrehaladtával a bőr két rétege, a dermisz és az epidermisz szerkezete átalakuláson megy át. A kollagén sűrűség fokozatosan csökken, a bőr elvékonyodik. A folyamat ráncok megjelenését, a bőr rugalmasságának csökkenését eredményezi.
Ennek elkerülésére kell pótolni a kollagént?
Számos kutatási eredmény bizonyította a kollagénpótlás bőr állapotában létrehozott kedvező hatásait. A szájon át történő kollagén pótlás hatására a kollagén készítményt fogyasztók jelentős hányadában a kollagén sűrűség tekintetében szignifikáns javulás következett be.
Hogyan juthatunk hozzá a kollagénhez?
A szépségiparban elterjedt a kollagén tartalmú szérumok, krémek használata, azonban a szervezetben nagyobb hatásfokkal hasznosul, ha belsőleg kerül bevitelre. Ez lehetséges étrend-kiegészítő kapszulák formájában, de ma már léteznek új, ízesített és natúr italporok is, melyekből igazán jóízű üdítők készíthetők. A nyári időszakban ez igencsak csábító, egyszerű és kellemes formája a kollagén bevitelnek.
Mire érdemes odafigyelni, ha ilyen terméket választunk?
Fontos, hogy nézzük meg, az adott készítmény milyen mennyiségben tartalmaz kollagént, mert ez igencsak eltérő lehet. Előfordulhat, hogy a kicsivel drágább termékben sokkal több kollagén található. A legjobb porok akár 10 000 mg kollagént is tartalmazhatnak.