Fokhagyma (Allium sativum)
Sütve, főzve vagy párolva, egészben, zúzva vagy szeletelve - mindegy, csak legyen az ételedben! A fokhagymát általában nem kell tukmálni senkire, hiszen ez az alapanyag a “Mmmm, de jó illat van, mit főzöl?” kérdés első számú oka.
Köztudott, hogy nem csak fűszerként csodálatos, hanem egészségünkre jó hatást gyakorló hatóanyagtartalma is magas. Ásványi anyagok, kálcium, vas, foszfor, kálium, A-, B1-, B2- és C-vitaminok, és nem utolsó sorban allin tartalma teszi a népi gyógyászat és a házipatika egyik főszereplőjévé.
Ismerd meg a fokhagyma jótékony hatásait!
Stimulálja a gyomor és a bél nyálkahártyáját, serkenti a vérkeringést, vérnyomáscsökkentő és vérrögoldó hatása van. Ezen kívül:
- érelmeszesedést gátló,
- koleszterinszint csökkentő,
- féreghajtó
- antibiotikus,
- értágító,
- általános roboráló,
- immunerősítő,
- szélhajtó,
- erjedést szüntető,
- emésztést javító,
- méregtelenítő hatása is ismert, továbbá
- fokozza a gyomor emésztő aktivitását, és számos más jó hatását ismeri a népi gyógyászat, de kutatások is igazolják a szervezetre gyakorolt jótékony hatását.
A fentiek mellett számos betegség (pl. szív- és érrendszeri vagy megfázásos betegségek) megelőzésében is segít a fokhagyma rendszeres fogyasztása.
Többféle formában is bevihetjük a szervezetbe, már szagtalanított technológiával gyártott változata is kapható!
Tipp:
Ha nyersen szeretnénk fogyasztani, a kellemetlen lehelet elkerülése érdekében zeller, mentalevél vagy nyers petrezselyem rágása javasolt.
Fokhagyma a bőrápolásban? Miért ne?
Külsőleg alkalmazva főzete - almaecettel együtt - sebek, sérülések esetén fertőtlenítő szerként használható.
Távol tartja az élősködőket, fitocid tartalmú baktérium ill. gombaölő hatásának köszönhetően gennykeltő kórokozók elpusztítására is alkalmazható.
Szerző:
Szabó Erika
természetgyógyász tanácsadó
Herbaház, Budapest Százados út