Készítsünk karácsonyfadíszt egyszerűen!

2016.12.02

Tik-tak, már decembert írunk, 22 nap múlva itt a karácsony!

Most még nyugodtan gondolunk az ünnepi menüre (van még idő), a díszekre (ráérünk még), süteményekre (megszáradna, ha most készítenénk), ajándékokra (még kitaláljuk), de az az igazság, hogy az a 22 nap úgy elrepül a fejünk fölött, hogy a szokásos karácsonyi fennforgást már barátunkként üdvözölhetjük...

Ezért azt javasoljuk, készítsd el most hétvégén saját karácsonyi díszeidet, mely nemcsak a fán fog remekül mutatni, hanem díszítheted vele az ajándékdobozokat, sőt a lakásodat is!

Illatos hópihe dísz házilag

Hozzávalók:

1 pohár szódabikarbóna
½ pohár burgonyakeményítő (vagy a lehető legfehérebb kukoricakeményítő)
¾ pohár víz
5-10 csepp narancs/fahéj/karácsonyi illóolaj

Elkészítés:

  1. Öntsünk mindent egy lábasba, majd folyamatos keverés közben közepes lángon „főzzük”, míg sűrűsödni nem kezd. Vigyázzunk, hogy ne égjen le! Akkor van kész, ha krumplipüréhez hasonló állagot kapunk.
  2. Szedjük ki egy tányérra/munkalapra és hagyjuk kissé hűlni, míg össze nem tudjuk gyúrni, az állaga egészen gyurma szerű.
  3. Szórjuk meg egy kis keményítővel a munkalapot és nyújtsuk ki a "tészta" egy részét fél/1cm vastagságúra, amilyenre szeretnénk a díszünket. Több részletben dolgozzunk vele, úgy könnyebb kezelni a masszát és kevésbé ragad le. Mielőtt kiszúrnánk a formákat, mintázhatjuk is például csipkével, késsel, sütipecséttel, amivel szeretnénk, majd szúrjuk ki. Ha pecsételős kiszúrónk van, még könnyebb! Ekkor szórjuk meg csillámporral.
  4. Ha elkészültünk, rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire (érdemes lapáttal átrakni a kezünk helyett) és lyukasszuk ki egy pálcikával, ahol fel szeretnénk majd akasztani és hagyjuk száradni.
  5. Körülbelül 12 óra alatt megkeményedik, de érdemes 3 napot békén hagyni, hogy teljesen megszáradjon és ne törjön.

Tipp1: Miután kiszúrtad a formákat, szórd be csillámporral, míg nedves az anyag. A csillámporos hajlakk ilyenkor nagyon jól jöhet ;)!
Tipp2: Amint teljesen megszáradt, temperával is befesthetjük, így akár a gyerekeket is „munkába állíthatjuk”.
Tipp3: Bármilyen formát használhatunk, nem muszáj karácsonyinak lennie! Mesefigura, kedvenc állatunk, bohókás formák... engedjük szabadjára fantáziánkat, amivel szebbé tehetjük az ünnepet és ajándékainkat!
Tipp4: Akasszuk fára, kössük rá az ajándékra, vagy készítsünk belőle egy spárga/damil segítségével fűzért, s akár a polcokat/ajtókat is díszíthetjük vele.  

Keresd a hozzávalókat a HerbaHáz áruházaiban vagy a www.herbahaz.hu webshopunkon!